Ontwikkelingen Woningmarkt

Dagelijks is in het nieuws te lezen: de Nederlandse woningmarkt bloeit op. Met name in Amsterdam worden records gebroken. De prijzen zijn in de afgelopen maanden spectaculair gestegen. De gemiddelde prijs van een koopwoning in Amsterdam is in 2016 meer dan 17 % gestegen ten opzichte van 2015. Niet alleen moet een koper meer betalen, hij moet ook sneller reageren. Het doorsnee huis in onze hoofdstad wisselt in 24 dagen van eigenaar. Nieuw aanbod op de markt wordt steeds minder, waardoor mensen steeds vaker hoger bieden dan de verkoper vraagt. In 2016 zijn hier bijna 60 % van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

Wonen hoe het bij u past

Waar is tegenwoordig nog een betaalbare woning in Amsterdam en omstreken te koop? Om deze vraag te beantwoorden moet je eerst bedenken hoe je wilt wonen. Welke factoren belangrijk zijn en welke woonwensen van minder belang zijn?

Bijvoorbeeld: ouders met kleine kinderen stellen immers andere wooneisen dan de single ZZP’er die een groot deel van zijn dag buiten de woning besteed. De ZZP’er wil lekker centraal wonen in de buurt van een flex-werkplek waar er met gelijkgestemden genetwerkt kan worden. Om de hoek zit het café, waar er met nieuwe opdrachtgevers voor een lunch kan worden afgesproken en dichtbij de kroeg, waar er met vrienden gezellig van de nieuwste local brewery biertjes kan worden genoten. De ZZP’er hoeft niet royaal te wonen, maar wil de vaste maandlasten liever zo laag mogelijk houden.

Een gezin heeft meer ruimte nodig, maar hoeft dan niet midden in de stad te wonen. Goede bereikbaarheid om na een lange dag werken niet eeuwig in de file te staan voordat je bij je gezin aan tafel kan aanschuiven, een kindvriendelijke omgeving en lekker dichtbij het groen om in het weekend met de kleintjes op pad te gaan.

“Zo willen de meeste gezinnen graag wonen”

Elke woning en elke woonomgeving is anders en biedt zijn eigen voordelen. Heb je een klein budget maar wil je toch centraal wonen dan is ‘smart small living’ een optie. Dat is kleiner wonen met een efficiënte indeling van de woonruimte. Met extra faciliteiten in gemeenschappelijke ruimten buiten je eigen woning, zoals werkplekken of wasruimte die je met andere bewoners deelt. Deze nieuwe trend heeft een plek gekregen in onze hoofdstad en steeds meer (nieuwbouw-) projecten spelen hierop in. Zo houd je de maximale uitgaven voor je huur of hypotheek beperkt, maar woon je wel midden in de stad, vaak samen met andere gelijkgestemden in een ‘community’.

Zoek je woonruimte met 3 of 4 kamers? Dan zijn er veel opties, waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Vooral in gebieden buiten de ring maken aspirant-kopers een goede kans op een betaalbare woning. In dit gebied kosten bijna driekwart van de koophuizen maximaal € 260.000 en zijn bereikbaar voor kopers met anderhalf modaal (net iets meer dan € 55.000). Ook binnen de ring kun je voor deze prijs woningen vinden. In Overamstel, het gebied waar op dit moment het moderne stadswijk Amstelkwartier wordt neergezet, in Bos en Lommer, een buurt in West die steeds meer jonge stedelingen aantrekt, maar ook rond Westerpark op nog geen 5 minuten fietsen van de Jordaan wordt meer dan de helft van alle woningen in deze prijscategorie verkocht.

“Amsterdammers trekken naar Zaanstad”

Middengroepen met een huishoudinkomen van € 37.000 inkomen per jaar kunnen een huis van € 170.000 kopen. Binnen deze prijs is er veel keuze in Amsterdam-Zuidoost, Amsterdam-Noord en Nieuw-West. Dit koopsegment wordt echter steeds kleiner. Bovendien trekken steeds meer mensen naar omliggende gemeenten. In de mooie Zaanstreek liggen de huizenprijzen meer dan twee keer zo laag als in Amsterdam. Veel Amsterdammers hebben dit gebied al ontdekt; het aandeel huizenkopers die uit de hoofdstad naar dit gebied vertrekken is de afgelopen maanden fors toegenomen. Ook andere plaatsen als Almere, Weesp en Hoofddorp bieden een goed alternatief om ruim te wonen, met veel groen in de omgeving en met een goede verbinding naar Amsterdam. Het loont dus om breder te denken en naar buurten of woonconcepten te kijken, waaraan je voorheen niet hebt gedacht.

Een makelaar adviseert je bij het maken van de juiste keuze

In een drukke woningmarkt als in Amsterdam kan de rol van de makelaar als adviseur (wooncoach) bij het maken van woonkeuzes doorslaggevend zijn. Hij of zij begeleidt in het vinden van de juiste prioriteiten. Bovendien kent deze de stad als geen ander en is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, kent alle nieuwbouwlocaties en de ‘hipste wijken’ van morgen. Een makelaar helpt je niet alleen in het vinden van je nieuwe huis, maar ook van je nieuwe buurt – de woning en de woonomgeving die bij jou en je behoeftes passen. Misschien staat je droomhuis in een wijk waar je tot nu toe nog niet hebt gezocht. Of blijkt een betaalbare kluswoning iets voor jou; een huis dat je helemaal naar je eigen wensen en smaak kunt inrichten. Een makelaar (wooncoach) behoedt je voor overhaaste beslissingen, een belangrijk aspect binnen een overspannen woningmarkt.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment